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Luminaire terminal blocks - FAQ 
 
 

Typical Terminal Block types 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

“Choc block” strip 
connector 

Fully enclosed 
terminal block 

Terminal block with 
integral fuse carrier 

Fully enclosed terminal 
block in its own enclosure 

Terminal block with screwless earth 
connection – the earth connection is 
made by clipping the terminal block 
into a pre punched hole in a metal 
plate 
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Question 1 
Do I need to supply a terminal block with a luminaire? 
 
There is no need to supply a terminal block with a luminaire. This is covered in BS EN 60598-1, 
but the following requirements shall be met: 
 

 

 
 
 

Question 2 
What do I need to do if I don’t supply a terminal block with my 
product?(leads, tails etc) 
 
If a product is supplied without a terminal block, the manufacturer will need to ensure all relevant 
information is provided and assessments have been undertaken 
If a terminal block is not provided with the luminaire, the product packaging shall contain the 
following wording as per clause 3.3.24 of EN 60598-1. 
 

 
 
Clause 5.2.1 of EN 60598-1 states the following information shall be provided to ensure the 
installer uses a correct terminal block. This can be a specific terminal block or general 
specification. 
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In addition, the luminaire manufacturer will need to establish if a terminal block will fit inside the 
product or if a separate terminal block enclosure will be needed. 
If the luminaire manufacturer has not stated a specific terminal block to be used, then EN 60598-
1 figure 2 provides the spacing requirements inside the luminaire for a terminal block to fit in per 
conductor pairs (i.e. 10 mm x 20 mm x 25 mm). 
 

 
 

 
 
Where the terminal block will not fit inside the luminaire body due to a lack of adequate space, 
the manufacturer will need to supply or specify a suitable terminal enclosure. 
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It should be remembered that the building fabric can only be used to house a terminal block if it 
meets fire retardancy requirements set out in current wiring regulations. This in effect precludes 
the use of terminal blocks which are not fully enclosed outside of the luminaire as the building 
fabric will generally not be known. 
The only materials in the building fabric which can be considered as non-combustible are metal 
and plasterboard. 
 
Section 526.5 of BS7671 (IEE wiring regulations) states: 
 
Every termination and joint in a live conductor or a PEN conductor shall be made within one of the following or a 
combination thereof: 
(i) A suitable accessory complying with the appropriate product standard 
(ii) An equipment enclosure complying with the appropriate product standard 
(iii) An enclosure partially formed or completed with building material which is non-combustible when tested to BS 
476-4 
 

A suitable metal or plastic ceiling cup, wall cup or similar attached to a plasterboard surface is 
considered to form a fire-retardant enclosure. 

 
Question 3 
Can I use a “choc block” type terminal block in my product? 
 
Choc block type terminals are acceptable in luminaires as long the terminal block fits wholly 
inside the luminaire and there are no issues with creepage and clearance distances. The product 
will need to pass the 8mm strand test when the terminal block is placed in all possible positions 
in the luminaire. 
 
When considering creepage and clearance distance for the supply terminals, note should be 
made of the diagram in figure 24 of EN 60598-1, in particular the position of the incoming mains 
supply wiring from the installer. 
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Choc block style connectors are unlikely to pass the 8mm strand test when used in a metal 
enclosure without additional means of insulation provided, generally in the form of an insulating 
pad attached to the base of the terminal block and often fixed in position. The test is described in 
clause 4.7.2 of EN 60598-1. 

Terminal block fits wholly in the 
ceiling cup but as it not secured, 
creepage and clearance distances 
may not be met, and the terminal 
block is likely to fail the 8mm strand 
test 
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Where choc block type terminals are used, these need to pass the above requirements without 
the need for the installer to have to apply any additional insulation. 

Stranded wire with 
an 8mm strand 
exposed and 
protruding from a 
terminal. 
 

Without additional insulation, the 
loose strand can touch accessible 
metal. 
Terminal block with insulating material 
below to ensure compliance with 
creepage and clearance and 8mm 
strand test requirements. 
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An alternative method to aid in ensuring a terminal block meet both the 8mm strand test and 
creepage and clearance distances, is to use a terminal block with an extended base moulding, 
this spaces the terminal away from the mounting surface. 
 

 
 

 
Question 4 
Does the terminal block in my product need to be secured? 
 
Unsecured terminal blocks are acceptable to be used in luminaires as long as they meet the 
requirements stated in Question 3. Due to the uncertainty of the installed position, it is advised 
that unsecured “choc block” type terminals are not used. 
If the terminal block is fully enclosed type, then these meet both creepage and clearance, and 
the 8mm strand test requirements without any additional insulation needed. 
 

          

Fully enclosed terminal block ensures 
creepage and clearance distances and 
the 8mm strand test requirements are 
met. 

Typical insulation material applied 
below a terminal block. Needs to be 
factory assembled and ideally the 
terminal block is secured in the 
product. 

Terminal blocks with extended base mouldings 
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Question 5 
Does the terminal block have to fit inside the luminaire? 
 
If a terminal block will not fit in the luminaire, a separate terminal enclosure will need to be 
provided or specified as stated in clause 4.6 of EN 60598-1. 
 

 
 
It should be remembered that the building fabric can only be used to house a terminal block if it 
meets fire retardancy requirements set out in current wiring regulations (see question 2). This in 
effect precludes the use of terminal blocks which are not fully enclosed where they do not fit in 
the luminaire as the building fabric in which the luminaire will be installed will generally not be 
known. 
 
The only materials in the building fabric which can be considered fire retardant are metal and 
plasterboard. 
 
A metal ceiling cup, wall cup or similar attached to a plasterboard surface is considered to form a 
fire-retardant enclosure. 
 

                 
 
 
 
 
 
 

Insufficient space in the ceiling cup 
to allow the terminal block to be 
housed so a separate terminal 
enclosure will be required. 
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Question 6 
What do I do if there is not enough room in my product for a terminal block? 
 
If a terminal block will not fit in the luminaire, a separate terminal enclosure will need to be 
provided or specified as stated in clause 4.6 of EN 60598-1 
 

 
 
It should be remembered that the building fabric can only be used to house a terminal block if it 
meets fire retardancy requirements set out in current wiring regulations (see question 2). This in 
effect precludes the use of terminal blocks which are not fully enclosed where they do not fit in 
the luminaire as the building fabric in which the luminaire will be installed will generally not be 
known. 
 
The only materials in the building fabric which can be considered fire retardant are metal and 
plasterboard. 
 

          
 
 

 
 
 
 
 
  

Where a luminaire does not have room for a terminal block, a suitable wiring accessory can be 
stated to be used. It must be remembered that the 8 mm strand test and creepage and clearance 
distances still apply so a fully enclosed terminal block may be more appropriate. 
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An alternative method to ensure safe installation, is to supply the product with an approved fully 
enclosed terminal block where there is not room in the product for a terminal block 
 

              
 
 

Question 7 
Can I tell the installer to wrap the terminal block in insulating tape? 
 
No. Historically, this was an acceptable solution but does not provide the degrees of protection 
needed by current luminaire standards or wiring regulations. As the luminaire manufacturer has 
no control over how the tape will be applied by the installer, or the quality of the tape used, this 
cannot be classed as suitable insulation. 
 
Insulation tape will not provide a satisfactory fire-retardant enclosure to satisfy current wiring 
regulation requirements. 
 

                 
 
 
 
 
 
 
  

Wrapping terminals in 
insulation tape is NOT allowed. 
 

Product with a flush 
mounted wall plate 
with no space for a 
terminal block supplied 
with a fully enclosed 
terminal block. 
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Question 8 
Is a 2 pole terminal block suitable for a class 2 product? 
 
Whilst in principle, a 2 pole terminal block is suitable to be provided with a class 2 luminaire, it should 
be considered that most installation wiring will be a 3 core cable. In domestic and some commercial 
environments this cable is generally of the “twin and earth” type, where the earth core is uninsulated. 
 
In a class 2 product, any earth wire must be insulated from live parts or accessible metal parts by 
double or reinforced insulation as per clause 7.2.10 of EN 60598-1. 
 

 
 
As both the luminaire safety standard and safety legislation (LVD) states that all necessary 
information must be provided for safe installation, this also includes the termination of supply 
wiring to the luminaire. 
 
If a 2-pole terminal block is provided in a class 2 product, the installation instructions will need to 
specify how to suitably terminate and insulate any earth core(s) present.  
 
The use of a 3-pole terminal block in a class 2 product assists the installer in safe installation. 
It is not permissible to inform the installer to cut off or tape back any earth cores. As well as not 
ensuring suitable insulation from other parts, if an earth wire is cut off, in future, alternative 
products could be installed in place of the existing class 2 product which may be class 1 and an 
earth connection would not be available,  or other products on the same circuit may lose earth 
connection. 

                          
 

Earth cores must 
be properly 
insulated on class 
2 products. Taping 
back or cutting off 
is not allowed. 
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Question 9 
Does my terminal block need to be marked with L, N and Earth? 
 
Information needs to be supplied to ensure the installer can identify the terminations.  
Clause 3.2.12 states that terminations shall be marked to identify Live, Neutral and Earth to 
ensure safe and satisfactory operation. The correct symbols shall be used for this identification, 
in particular the correct earth symbol. The markings may be on the terminal block itself, an 
adjacent label or on individual cable cores. 
 

Protective Earth Symbol (IEC 60417) 
 
If an earth terminal is used in a class 2 luminaire for functional purposes (such as EMC purposes 
or other functional aspects) the correct functional earth symbol shall be used (See also Question 
8) 

Functional Earth Symbol (IEC 60417) 
 
If terminations are provided in a class 2 luminaire for the continuity or termination of an earth 
conductor, the terminal shall be marked with the letter E not the earth symbol. (See also 
Question 8) 
 

 

Terminal block marked with L, N, and earth symbol 
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Question 10 
Are all supply terminals suitable for looping in connections? 
 

 
Terminal blocks designed for single conductors only are not suitable for looping in. If the 
luminaire is designed to have looping in and out to other luminaires, then the terminal block 
provided shall be suitable for multi conductors. Pillar terminal blocks are normally suitable for 
single conductors while terminal blocks with compression plates are suitable for multi conductors. 
 

                
 
Terminals where more than one connection point for each wire (eg 2 X Live, 2 X Neutral and 2 X 
Earth) are provided, are suitable for looping in. 
In each case, the maximum permissible current or number of luminaires which can be connected 
must be supplied ref EN 60598-1 Clause 3.2.17 

Individual cable cores marked with L, 
N, and earth symbol 
 

Terminal block marked with L, N and E 
indicating the “E” terminal is provided for 
the termination of the supply conductor 
but not connected to the luminaire e.g. 
class 2 product. 
 

Terminals on the right have 
compression plates which allow 
the safe use of multiple 
conductors. 
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Question 11 
Can I supply a product which needs a terminal block with an integral 
screwless earth connection but is not included? 
 
No, any product which requires a terminal block that uses an integral screwless earth must be 
provided installed in the product. 
 
To ensure good earth continuity checks must be made to ensure the terminal block and its 
mounting are satisfactory during manufacture. 
 
 

Question 12 
Does the terminal block need to be attached to the luminaire or can it be 
supplied loose? 
 
Terminal blocks can be provided loose with the product if desired as long as it has been 
established suitable for all parameters. Any special cable preparation must be stated in the user 
instructions. (see also questions above for additional information) 
 
 
 

  

Multi-way terminals such as this 
are designed such that several 
conductors can be connected to 
each pole effectively (looping in). 
The looping in current rating is 
dependent on the terminal block 
rating. 
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Question 13 
Do I need to make any special preparations to wires going into terminal 
blocks? 
 
When fitting or supplying a terminal block with a product, care must be taken to ensure any 
necessary preparation of the wire ends is either factory made, or the correct information is 
provided to the installer. This should also include where multiple wires are intended to be used in 
one terminal. 
 
Pillar terminal blocks are normally suitable for single conductors while terminal blocks with 
compression plates are suitable for multi conductors. 
 

                           
 
Typical wire end preparations for stranded cable are twisting strands together, applying ferrules 
or applying solder to the strands. 
 
Solder must only be applied where the wire is in terminals that do not rely on a screw for security. 
 

  
 
When selecting terminals for a luminaire, it should also consider what type of wiring the installer 
will use to supply the product. Typically, fixed domestic products will use a solid core twin and 
earth type cable whereas commercial and industrial products may have a either flexible or 
armoured cables. Products for outdoors that are supplied without cable are generally going to be 
supplied by a rubber insulated flexible cable. 

Terminals on the right have 
compression plates which allow 
the safe use of multiple 
conductors. 
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Additional Information 
Terminals General 
 
When using terminals, as well as suitability shown above, the terminal must also meet other 
requirements in EN 60598. Typical aspects will be the temperature at which they are operating 
(temperature limits should be available from the terminal manufacturer) and the mechanical 
strength requirements for terminals, (particularly enclosed types). 
 
The conformity of a terminal to its own safety standard should always be validated prior to 
selections (or alternatively the tests of EN 60598-1 Clauses 14 and 15 can be applied). 
 
Cord Restraints 
It must be remembered that where required, cord restraints must operate independently of any 
wires in terminals. Consideration should also be given to supply cords which the installer will 
need to supply / fit. The cord restraint must be effective and suitable for the expected cable to be 
used. Details of cord restraint requirements can be found in EN 60598-1. 
  

Ferrules fitted Stranded cable Soldered ends 
(Screwless terminals) 

Soldered ends (Screw terminals) 
Fig. 28 of BS EN 60598-1. 

Solid core cable 
 

 

Clamp screw Multi-strand conductor 

Cable 

Soldered end 

IEC   513/08 
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Supply Cords 
Whilst it is not always necessary to provide a product with a supply cord, special note must be 
taken of both EN 60598-1 and also the relevant EN 60598-2-X for the particular product type in 
question. Some products such as portable luminaires (both indoor and outdoor) must be provided 
with a supply cord fitted. 
 
User Instructions 
In support of all terminal block types used / supplied, the manufacturer should ensure all 
necessary information for safe installation shall be provided. This may take the form of written or 
diagrammatic instruction accompanying the product (pictorial information is multi language and 
can be useful for products sold in many regions). 
 
 
Examples of wiring instructions for terminal blocks: 
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Examples of wiring instructions for terminal blocks: 
 

 
 

 
                                                    
               
 
                


