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LIA LABORATORY DECISION SHEET 

Standard(s) (incl. year) Subclause(s) Enquiry No. Year 

IEC/EN 60598-1 (all editions) 
IEC/EN 62031 (all editions); 

0.5 EF-1 LIA_12_2020 2020 

Decision No. 

DS-1 LIA_12_2020 

Subject Keywords 

Acceptance of the LED module 
by The LIA Laboratory 

LED module; 

Evidence 

Question 

What is the procedure for acceptance of LED module as a critical component by The LIA 
Laboratory?  

Decision 

OPTION 1 
LED module is fully tested against IEC/EN 62031, valid safety certificate or test report (or both) from 
accredited certification body or testing laboratory are provided by client  
 

- Acceptable. 
 
 
OPTION 2 
No valid certificate or test report against IEC/EN 62031 is available. Manufacturer of the luminaire 
(or organization placing product on the market, Applicant from point of view of LIA Laboratory) is 
also a DESIGN OWNER (it owns all documentation of the LED module and have all rights to 
monitor any constructional changes; it doesn’t have to be a manufacturer of the LED module).  
To accept such component LIA Laboratory shall perform additional testing against IEC/EN 62031 (in 
most cases it’s Fault condition testing, Owerpover condition, Photobiological safety). 
In addition client has to provide all relevant documentation of LED module which shall contain at 
least: 
1) Mark of origin (trade mark, manufacturer’s name); 
2) Model number or type reference number; 
3) Nominal voltage or nominal current value (depends on if LED module requires stable voltage or 
current); 
4) Nominal power; 
5) Indication of position and purpose of connections; 
6) Value of Tc (in °C). If Tc point is not marked directly on LED module, position of Tc point shall be 
specified(using drawings or diagram); 
7) If the blue light hazard risk is group 2 (RG2), threshold illuminance value Ethr shall be 
specified(LIA Laboratory will carry out blue light hazard assessment at our laboratory and advice, on 
this value); 
8) Working voltage at which the insulation is designed (it’s a maximum withstand voltage of LED 
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module insulation); 
In addition bill of materials shall be provided (manufacturer and model number of LED chip, PCB, 
connector, additional electronic components as resitors, capacitors, diodes, etc.). 
 

- Acceptable 
 
 
OPTION 3 
No valid certificate or test report against IEC/EN 62031 is available. Manufacturer of the luminaire 
(or organization placing product on the market, Applicant from point of view of the LIA Laboratory) is 
NOT a design owner. 
 

- Not Acceptable, such component shall be replaced to fulfill requirements as specified by 
Option 1 or Option 2. 

 
- If client wants to keep existing LED module within the luminaire, it’s possible only if LED 

module is fully assessed against IEC/EN 62031 by LIA Laboratory. Client has to prepare all 
necessary documentation as specified by Option 2 and provide LIA Laboratory additional 
samples of LED module for assessment 

 

Explanatory Notes 

     It’s very common that LED module is used as a light source and majority of products coming to 
The LIA Laboratory for safety (or photometric) assessment are equipped with LED module. 

Based on requirements of IEC/EN 60598-1, clause 0.5:  

‘’Components, other than integral components, shall comply with the requirements of the 

relevant IEC standards, if any. 

Components which comply with the requirements of the relevant IEC standard and marked with 

individual ratings are checked to establish that they suit the conditions which may occur in use. 

Aspects of use not covered by the respective standard shall require them to satisfy the additional 
relevant requirements of this standard.  

Integral components shall comply as far as is reasonable with the IEC component standards, 

as part of the luminaire.’’ 

     As LED module is considered as a critical component it has to be approved against safety 
standard IEC/EN 62031.  

    If LED module is classified as non-replaceable or non-user replaceable light source (as defined 
by IEC/EN 62031), it has to fullfill safety assessment against IEC/EN 60598-1 (as part of the 
luminaire) and in addition clauses of IEC/EN 62031,. which are not covered by IEC/EN 60598-1 are 
applicable. 

     In general, requirements of acceptance of critical components are explained by LIA document 
IS-6 Acceptance of components as in table below: 
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Date Name Signature 

24/07/2020 Anton Borovy 

 

 


