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LIA LABORATORY DECISION SHEET 

Standard(s) (incl. year) Subclause(s) Enquiry No. Year 

EN 60598-1 (all editions); 

EN 61347-1 (all editions) 

7.2.1; 

9.4, 9.5 

EF-1 LIA_08_2020 2020 

Decision No. 

DS-1 LIA_08_2020 

Subject Keywords 

Earthing of luminaire via 
controlgear 

Built-in controlgear,  

Independent controlgear 

Question 

Can be luminaire connected to earth via independent controlgear? 

Decision 

As it is specified in EN 60598-1, cl. 7.2.1: 

‘It is allowed to earth built-in control gear by means of fixing the control gear to earthed metal parts 
of the luminaire. Connection to protective earthing of the luminaire via the built-in control gear is not 
allowed.’ 

There is no any mention in EN 60598-1 about connection of the luminaire body to earth via the 
independent controlgear.  

But EN 61347-1, cl. 9.5 specifies  

‘Independent lamp controlgear may have earthing terminals that allow the onward earth connection 
to other equipment in the installation. For looping or through connection, the conductor shall have a 
minimum cross-section of 1,5 mm2 and be of copper, or an equivalent conductive material shall be 
used. Protective earthing wires within the luminaire shall be in line with 5.3.1.1 and Section 7 of IEC 
60598-1:2014. For looping-through, a minimum cross section of 1,5 mm2 is required.’ 

 

Explanatory Notes 

Yes, if independent controlgear has got earthing terminal that allows the onward earth connection to 
luminaire.  Luminaire with such construction has to fulfill all relevant requrements as specified in EN 
60598-1 (e.g. section 7, section 4.11, 4.12, section 14 / section 15, etc.). 
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